Upravit stránku

Večer je nebezpečný. Svádí k tomu, abychom se za náročný den odměnili něčím dobrým. V žaludku pak často skončí dlouho odpíraná tučná klobása, slané chipsy nebo čokoláda. Jak zvládnout nástrahy večera a vyhnout se mlsání?

Máte-li po večeři chuť na něco dobrého, nejspíš jste správně nevečeřeli. Nutričně vyvážená večeře je prvním krokem k tomu, aby vás večer nehonila mlsná. Kdo zanedbával pravidelné stravování celý den, vynechal svačiny nebo odbyl oběd, bude ohrožen ještě více. Jeho tělo si bude chtít deficit dohnat alespoň navečer a v ohrožení bude obsah celé vaší lednice.

Zdravé mlsání? Jde to.

Jestliže si nemůžete pomoci, vyhněte se alespoň tučným uzeninám, většímu množství alkoholu nebo sladkému. A naučte se „zobat“ zdravě! Energetický příjem mlsání tak dokážete snížit na polovinu a nebude vás tolik trápit černé svědomí.

Lovecký salám vyměňte za tvarohový dip s nakrájenou zeleninou, cukroví za sušené ovoce. Tím zaženete nejen chuť na sladké, ale díky vláknině zlepšíte své trávení. Sušené ovoce obsahuje důležité minerální látky, stopové prvky a antioxidanty, které ochraňují buňky před volnými radikály. Tělu dodají také vitamíny, například draslík, železo, hořčík nebo vitamín A.

Sušeného ovoce může být záludné

Ani sušené ovoce však nejde jíst bez omezení. Sušením se snižuje podíl vody v ovoci a tím roste obsah sacharidů. Z obchodu si tak v balíčku odnášíte jídlo s vysokou energetickou hodnotou. „Vybírejte si proto sušené ovoce nedoslazované, bez přidaného cukru,“ upozorňuje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. Nejvhodnější je sušené ovoce v biokvalitě, nesířené. Pokud si koupíte sířené ovoce, před konzumací ho propláchněte v horké vodě. Pozor také na plísně, vždy se snažte zabránit zvlhnutí ovoce.

Podobně jsou na tom také oblíbené ořechy. Nejvhodnější jsou ořechy nepražené a nesolené. Na porci stačí 25 g, to je malá hrstička. K oříškům nebo semínkům si uvařte dobrý zelený čaj, dostanete hezkou dávku antioxidantů. Vhodné zobání představují také naklíčené luštěniny, např. mungo fazole, čočka, hrách. Po vzoru našich předků si můžete naklíčené luštěniny mírně opražit a posypat třeba červenou paprikou. Kdo má rád pikantní chutě, může najít uspokojení třeba v nakládané zelenině, příkladem jsou směsi typu Kunjovanka, Moravanka, apod. A kdo se večer rád „nacpe“, může sáhnout po velké míse zeleninového salátu. Ale tady pozor – na porci, byť velkou, stačí lžíce (nebo ještě lépe) lžička kvalitního oleje.

Tipy: Jak nemlsat


Nejjednodušší je nemít dobroty v dosahu.

Pokud neodoláte, snězte si jídlo raději u stolu, neberte si ho na sedačku.

Snížení chuti napomáhá vyváženost jídelníčku během dne.

Snažte se dodržovat režim 5-6 denních jídel s 2,5-3hodinovou pauzou.

Soustřeďte se na vlákninu.

Autor: Karolína Hlavatá, nutriční specialista

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Cookies jsou malé datové soubory, které vám usnadňují používání našeho webu a díky kterým vám budeme zobrazovat pouze to, co se vám líbí a nebudeme ukazovat zbytečnou reklamu. Více informací zde.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací zde.