Upravit stránku

 Pod pojmem „éčka“ se rozumí přídatné látky (látky aditivní), zkráceně aditiva. Vzbuzují velkou obavu, protože je lidé považují za "chemikálie". Řada "éček" se však vyskytuje v potravinách zcela přirozeně (např. kyselina askorbová, neboli vitamin C, některé konzervanty např. kyselina benzoová v brusinkách a kyselina sorbová v jeřabinách). Platí také to, že řada látek přirozeně se vyskytujících v potravinách může být zdraví škodlivá (př. jedovaté látky v houbách a bylinách, solanin v bramborách, tomatin v zelených rajčatech, glukosinoláty v brukvovité zelenině, psoraleny v nahnilé kořenové zelenině, produkty většiny plísní). Mnohem větší riziko pro zdraví tedy představuje nevyvážená strava, než "éčka"

Přídatné látky se dělí do několika skupin podle účelu použití. Nejčastěji jsou používány konzervanty, barviva, sladidla, kyseliny a regulátory kyselosti, emulgátory, zahušťovadla, želírující látky, látky zvýrazňující chuť, tavicí soli a antioxidanty. Používají se i některé další skupiny např. leštící látky, látky protispékavé (protihrudkující), pěnotvorné aj.

Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být schváleny mezinárodní organizací European Food Safety Authority (EFSA). Před schválením jsou podrobeny složitým hygienicko-toxikologickým testům. Množství látky, které je povoleno přidávat do určité potraviny se odvíjí od maximálního množství látky, které ještě nevyvolá nežádoucí účinky (je zde ještě použit koeficient bezpečnosti 100 - 1000) a průměrné spotřeby dané potraviny.

Řada "éček" získala špatnou pověst neprávem, ačkoli existují seznamy „škodlivých éček“. Lidé chodí nakupovat s těmito seznamy, sledují bedlivě „éčka“, ale na celkovou nutriční hodnotu výrobku nehledí. Sami posuďte, zda je taková panika oprávněná.

  • sladidla sorbitol, xylitol a mannitol patří mezi sacharidy, přirozeně se vyskytují v přírodě a desítky let se používají v potravinách pro diabetiky a také do žvýkaček jako prevence proti zubnímu kazu. Problémem je, že při větším konzumovaném množství mohou působit projímavě, ale tato skutečnost musí být uvedena na obalu
  • řada zahušťovadel např. guma guar, karagenan, arabská guma aj. jsou látky přírodního původu
  • mono- a diglyceridy mastných kyselin - látky, které vznikají i v lidském organizmu při trávení tuků
  • uhličitany - látky běžně přítomné v minerálních vodách
  • kyselina glutamová - běžná složka bílkovin

Závěrem můžeme říct, že při běžné konzumaci "éčka" žádné zdravotní riziko nepředstavují, potíž by mohla nastat jedině v případě konzumace nadměrného a častého příjmu některých nápojů, jako jsou např. nápoje s konzervanty a sladidly, zejména u dětí.

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Cookies jsou malé datové soubory, které vám usnadňují používání našeho webu a díky kterým vám budeme zobrazovat pouze to, co se vám líbí a nebudeme ukazovat zbytečnou reklamu. Více informací zde.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací zde.